Τρίτη 18/06/2024

  Η Αίγινα - Επαγγελματικός οδηγός - Αρχή

 
Αρθρογραφία

Ενα συνδυασμένο τετράπτυχο προτάσεων 22/01/2008

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατέληξε σε ένα συνδυασμένο τετράπτυχο προτάσεων σε σχέση με το ενεργειακό πρόβλημα.

- Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με επικεφαλής τον διευθυντή του εργαστηρίου, αναπληρωτή καθηγητή κ. Π. Κοσμόπουλο , αφού ολοκλήρωσε τις δύο πανελλαδικές έρευνες σε σχέση με το ενεργειακό πρόβλημα , τις δυνατότητες απεξάρτησής μας από τη ρυπογόνα συμβατική ενέργεια και τις πιθανότητες χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, κατέληξε σε ένα συνδυασμένο τετράπτυχο προτάσεων :

1. Παραγωγή ενέργειας:   Άμεση στροφή στην ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στοχεύοντας και στη μερική έστω απεξάρτηση από λιγνίτη και πετρέλαιο και στη συμμόρφωσή μας με τις οδηγίες της EE. Στην έρευνα χαρακτηρίζεται «εγκληματικό στη χώρα μας, που έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, να μη γίνεται εκμετάλλευση της δωρεάν προσφερόμενης ενέργειας από τον ήλιο τόσο για την παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και για θερμό νερό». H αιολική ενέργεια μπορεί επίσης να συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ «κατά τόπους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη βιομάζα, τη γεωθερμία, τα μικρά υδροηλεκτρικά. Όλα αυτά απαιτούν αποκεντρωμένη πολιτική και οικονομική πολιτική ενίσχυσης πρωτοβουλιών. Είναι προφανές ότι έτσι θα πετύχουμε τεράστια μείωση της ρύπανσης στην πηγή παραγωγής της ενέργειας» , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

2. Κτιριακά συγκροτήματα - αρχιτεκτονική: Χαράξεις οικοδομικών τετραγώνων και επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων τέτοια που να επιτρέπουν τον ηλιασμό - και άρα τη θέρμανση και τον φυσικό φωτισμό - των περισσότερων κτιρίων. «Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο της νότιας οικοδομής που σκιάζει όλα τα διπλανά και πίσω της κτίρια. Χρειάζονται ελεύθεροι χώροι με πράσινο και όχι τσιμέντο. Προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι, κόβουν το κρύο τον χειμώνα και προσφέρουν πολύτιμο οξυγόνο στον αστικό χώρο. Κτίρια με μονώσεις, με εκμετάλλευση του ηλιασμού και φύλαξη από τον βοριά (σχεδιάζοντας σωστά τα πορτοπαράθυρα)» είναι απαραίτητα, όπως τονίζεται στη μελέτη. Χρησιμοποιώντας όσο είναι δυνατόν οικολογικά υλικά, και με εκμετάλλευση του φυσικού κλίματος τόσο για τη θέρμανση από τον ήλιο όσο και για δροσισμό από τους πνέοντες ανέμους, μπορεί να επιτευχθεί άριστη εξοικονόμηση ενέργειας. Το ίδιο και με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο είναι δυνατό ( ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες ), καθώς και χρήση συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης .
     Για παράδειγμα, ήδη στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη λειτουργεί ο πειραματικός αυτόνομος οικισμός ZED - ΚΙΜ, ο οποίος αποδεικνύει ότι με τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων και ανεμογεννήτριας μπορεί να καλυφθεί τουλάχιστον ένα μέρος των οικιακών αναγκών σε ηλεκτρισμό όχι μόνον ανέξοδα αλλά και χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο περιβάλλον.

3. Εξοικονόμηση ενέργειας στη χρήση: Αυτό δεν πρέπει μονάχα να επιβάλλεται με την απαγορευτική τιμολόγηση της ενέργειας, αλλά με την προσφορά δυνατοτήτων χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με τη μέγιστη δυνατή προβολή τους και βέβαια τη φορολογική ελάφρυνση του καταναλωτή.
  Υπάρχουν ήδη στην αγορά υβριδικά οχήματα, ψυγεία και κλιματιστικά με χαμηλή κατανάλωση, το ίδιο και λαμπτήρες φθορισμού. Για τα κτίρια είναι αναγκαία η εφαρμογή των αρχών του περιβαλλοντικού σχεδιασμού ( προσανατολισμός, σωστά υλικά, σωστή διάταξη των χώρων και των ανοιγμάτων ) από την αρχική φάση της μελέτης ώστε να μην καλούμαστε εκ των υστέρων να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε ενεργοβόρες ανάγκες. Πρέπει να υπάρχει υποχρέωση εφεξής για χρήση συστημάτων εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την κατοικία κάθε νοικοκυριού ( ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, υβριδικοί καυστήρες, μονώσεις, θερμοκήπια, διπλά υαλοστάσια και αντίστοιχα σκιάδια και πέργκολες για δροσισμό και πρόβλεψη φυσικού αερισμού ).- Το πακέτο αυτό πρέπει να συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα.


4. Ενημέρωση των πολιτών: H ενημέρωση πρέπει να ξεκινήσει από τους κρατικούς φορείς, τα μέσα ενημέρωσης, τις ΔΕΚΟ, τους Ο.Τ.Α. και να επεκταθεί στους επαγγελματίες. Οικονομικά κίνητρα όπως επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για όσους εγκαθιστούν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι το οποίο για πολλά χρόνια γίνεται στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

    Καταλήγοντας, η μελέτη επισημαίνει τα εξής:

«H εξάρτηση από το ρυπογόνο πετρέλαιο πολύ σύντομα θα γίνει δυσβάστακτη έως αδύνατη (με εξάντληση πόρων), ενώ το περιβάλλον μάς αφήνει ελάχιστα περιθώρια προτού οι καταστροφές γίνουν ανεπανόρθωτες. Φαίνεται ότι έχουμε ακόμη κάποια περιθώρια πριν να είναι πολύ αργά. Λύσεις προσφέρονται: από τα φωτοβολταϊκά ως το υδρογόνο, η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν σίγουρα να προσφέρουν πολλά. Χρειάζεται όμως ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από τους πολίτες και αντίστοιχα επιλογές δράσης και πολιτική βούληση από τους αρμόδιους φορείς».
Γρηγόρης Θ. Μαλτέζος
- Ενεργειολόγος  Μηχανικός
Ενέργεια - Περιβάλλον – Πολιτισμός
τηλ  6932.313.108
e-mail: maltezos@gmail.com
 
 


Ενοικιάζονται μηχανοκίνητες βάρκες μήκους 455μ. - 490μ. και 530μ., κατάλληλες για ψάρεμα ή βόλτα αναψυχής.

Για την πλοήγηση της βάρκας δεν χρειάζεται άδεια χειριστού ταχυπλόου σκάφους.


 

 
Designed & Hosted by: EmpNeusis